Prokkelstage 2013 door Peetjie Engels

donderdag, 6 juni 2013
Dinsdag 04-06-2013 heb ik prokkelstage gelopen op het gouvernement in Maastricht. Ik was op de afdeling welzijn bij deputé Peter van Dijk.

WonenPlus en Mee Zuid Limburg hadden dat voor mij geregeld.

Ik heb al eerder een prokkelstage gedaan, in basisschool Loedoes in Sittard en daar werk ik nu.

Om 9 uur moest ik op het gouvernement zijn. Mijn vader bracht mij want dat is moeilijk voor mij met mijn auto. Papa mocht doorrijden naar de voordeur. Dat mag bijna niemand. Ik kreeg een badge voor bezoeker en toen mocht ik door lopen. Mijn pasje hield ik bij de automaat en toen mocht ik naar binnen. Papa ging mee. Ik ging met hem naar boven want ik wist niet hoe ik daar moest komen. Toen waren we bij het kantoor van de secretaressen van meneer van Dijk en die zeiden: ďHee Peetjie wat ben jij op tijd". Papa heeft even kennis gemaakt en toen ging hij naar huis. Toen heb ik met de secretaressen en persoonlijke medewerkers :Karlijn, Angele en René, een beetje gepraat.

Ik heb toen met Peter van Dijk kennis gemaakt, zijn kamer was ernaast. Melanie Hausmans van Mee was er ook. We hebben koffie gedronken. Toen kwam de fotograaf. Die heeft foto’s gemaakt terwijl wij praten. Er zou ook een verslaggever van L1 komen maar die had autopech en kon niet komen.

Wij gingen toen weer naar het kantoor van de secretaressen. Het was bijna tien uur en toen heb ik met een andere mevrouw ook kennis gemaakt. Karlijn en ik gingen toen naar een werkoverleg. Ik werd voorgesteld en ze vertelde wie ik was en dat ik de prokkelstage liep. Bij het werkoverleg was een speciale gast Jeroen, die gaf een korte presentatie. Dat ging over de natuur. Er waren heel veel mensen bij. Toen ging Jeroen weg en daarna hebben ze gepraat over de vergadering van de dag er voor in de tweede kamer waar een paar mensen geweest waren.

Toen het afgelopen was hebben de secretaressen een rondleiding aan mij geven wat boven allemaal was. Ik heb toen heel veel van het gouvernement gezien. Er waren heel veel kleiner kamers waar de gedeputeerden en anderen werkten. Er waren heel veel kantoren.

Toen kregen we een telefoontje dat we naar benden moesten gaan naar de zaal van de Gouverneur. We moesten eerst wachten. Er was een vergadering van de provinciale staten. De gouverneur zag mij en hij zei tegen mij dat ik naast hem mocht zitten. Peter van Dijk zat ook in de zaal. Ze waren aan het vergaderen. Peter van Dijk zei toen: ďEn nu hebben we het over de prokkelstage" en toen heb ik kennis gemaakt met al die mensen. De gouverneur herkende mij. Hij zei: ďIk ken Peetjie van Wijnandsrade, zij gaf mij een kookboek. En die dag heeft het heel erg geregend". Dat klopt want ik heb hem in Wijnadsrade op het folklore festival een kookboek gegeven wat mama en ik samen geschreven hebben. Ik heb hem later gevraagd of hij al uit het kookboek gekookt had, maar dat had hij nog niet gedaan.

Er waren heel veel zaken om over te vergaderen. Het was een Statenvergadering en het ging over van alles. Ik hoefde alleen te luisteren. Ik kon het wel begrijpen. Het was heel interessant. De gouverneur heeft mij uitgelegd waar ze over vergaderden. Dat was erg fijn voor mij.

Er was ingekomen post, notulen en de agenda, de activiteiten en besluiten. Ze praten ook over de zandgroeve in Heerlen en daar ga ik die middag mee naar toe. De gouverneur vroeg mij of wij bij wonen plus ook zo vergaderden op de cliënten raad en toen zei ik: ďNee dat hebben we niet, we hebben niet zo veel papieren van besluiten die vast staan en ook niet van die activiteiten".

Om half twaalf gingen we lunchen. Het was zelfbediening. Ik ging met de secretaressen en met mevr. Hausmans van Mee. Ik koos tomatensoep, salade, en een broodje ham/kaas en chocomel. We zaten met z’n allen aan een tafel en het was heel gezellig.
Na de lunch hebben we wat gepraat en gedronken. Ik heb de rest van het gebouw bekeken. Ik heb een feestzaal gezien, een heel grote en een soort rechtszaal. Het is echt een heel groot gebouw.
We gingen naar boven naar het werkoverleg met Dhr. van Dijk. Dat was een kleine groep mensen. De secretaressen zaten ook erbij. Het ging over de zandgroeve en de huizen die ze daar willen bouwen.

Ik heb de secretaressen en Melanie bedankt want die gingen niet mee naar Heerlen. Ze zeiden dat ik van harte welkom was als ik in de buurt kwam. Ik kreeg een boek en een sleutelhanger.

Daarna gingen Dhr. van Dijk en ik met een taxi naar Heerlen naar de zandgroeve, We waren laat, René was er al. We hebben eerst gepraat met twee mannen. Ze willen huizen bouwen bij de zandgroeve. Ze praten over hoe ze de huizen moeten bouwen en of ze vergunning hebben en van welke gemeente. Ze hebben wel al overlegd maar ze moeten er toch nog over praten met het Gouvernement. We kregen weer koffie. En toen gingen we met een heel grote auto naar de zandgroeve. Wij reden over een heel groot grasveld met waterplassen en huizen. Daar zagen we opeens mijn vader, die kwam mij halen ,maar hij moest wachten wij waren nog niet klaar. We zijn toen op een volgende plaats gaan kijken ook bij die zandgroeve. Die is echt heel erg groot. We gingen een stukje over de straat en toen gingen we weer naar een volgende plaats om te kijken. Toen gingen we weer terug naar het kantoor. Daar zat mijn vader. We hebben nog gepraat en naar de schilderijen gekeken hoe ze vroeger het zand hebben afgegraven. Ik kreeg een boek en een heel erg mooie zwarte steen met veel glinstertjes er op.

Toen was het afgelopen. Ik heb iedereen bedankt. Eerst de mensen van de zandgroeve en toen Dhr. van Dijk en René. Ik ging met papa naar huis.

Het was een ontzettend leuke, super dag. Ik heb er echt van genoten. Iedereen was ontzettend aardig tegen mij. En ik heb heel veel geleerd. Allemaal heel erg bedankt.

(Ongecorrigeerd -redactie)
Nieuwsoverzicht
Vacature dagbesteding

Vacature dagbesteding

woensdag, 2 oktober 2019
Vacature dagbesteding 24 uren!
Vacature leden klachtencommissie

Vacature leden klachtencommissie

maandag, 2 september 2019
Wilt u een steentje bijdragen aan de behandeling van klachten en daarmee aan de kwaliteitsverbetering van WonenPlus?