Droom, durf leef

Een verzameling verhalen over cliënten en medewerkers van WonenPlus.

Waar is dat feestje?

Hier is dat feestje! WonenPlus bestaat dit jaar 25 jaar. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Vandaag zijn we daarom samen met de cliënten naar Attractiepark Toverland geweest.

Ondanks het regenachtige weer hebben we er een topdag van gemaakt!

Marc: "Ik vertel gewoon mijn verhaal"

Marc, sinds december 2020 woonachtig binnen een locatie van WonenPlus ziet zichzelf niet als ervaringsdeskundige.
 
Marc, “Ik ben geen ervaringsdeskundige. Ik vertel gewoon mijn verhaal wat alcoholmisbruik mij gebracht heeft in het leven. Ervaringsdeskundige is een veel te sjiek woord”.
 
Sissi Wagemans, Systeempedagoog bij WonenPlus en voorheen begeleider van Marc vertelt dat binnen het paramedische team de inzet van ervaringsdeskundigen is besproken.
 
Sissi, “De inzet van ervaringsdeskundigen kan een waardevolle toevoeging zijn in de vorm van een stuk begrip en inlevingsvermogen voor zowel de begeleiders als andere cliënten”.
 
Al snel werd duidelijk dat bij WonenPlus cliënten wonen die dit heel goed zouden kunnen. Doordat Sissi vanuit haar werk als begeleider wist dat Marc hiervoor open stond was het contact snel gelegd.
 
“Door te praten over mijn situatie en wat het mij gebracht heeft blijf ik gefocust op mijn eigen groei. Wanneer ik ook nog iets kan betekenen voor anderen is dit alleen maar mooi”, aldus Marc.
 
Verhaal delen

Marc heeft op een locatie van WonenPlus zijn verhaal gedeeld met de begeleiders. Samen met Sissi heeft hij een plan van aanpak opgesteld. Zelf heeft Marc zijn verhaal voorbereidt door het maken van een tekening.

Sissi , “De inzet van een ervaringsdeskundige is niet vanzelfsprekend. Er is veel om rekening mee te houden. Hoe geven we het vorm? Hoe blijf ik betrokken? We bereiden samen het gesprek voor en evalueren ook hoe het gegaan is. De cliënt staat nooit alleen”.
 
Marc vertelt, “Ik vond het spannend en was zenuwachtig om mijn verhaal te vertellen maar ik weet dat het mij ook helpt in mijn proces. Wat heeft de verslaving mij gebracht? Ik ben van zelfstandig wonen naar begeleid wonen gegaan. In het begin accepteer je de situatie moeilijk maar nu heb ik het een plek kunnen geven. Bij WonenPlus krijg ik hiervoor de ruimte. Door de regie over mijn eigen leven te behouden, met de juiste begeleiding, voel ik me op mijn plek. Ik heb een veilige plek gevonden wat mij ook meer vertrouwen geeft”.
 
De toekomst
Marc hoopt dat hij in de toekomst een maatje kan zijn voor cliënten van WonenPlus die zich in dezelfde situatie bevinden. Door bijvoorbeeld als een maatje naar de stad te gaan en zo het gesprek aan te gaan hoopt Marc iets te kunnen betekenen voor een ander. “Je moet het niet te zwaar maken, het creëren van vertrouwen is erg belangrijk” aldus Marc.
 
Sissi hoopt dat de inzet van een ervaringsdeskundige vaker gebruikt kan worden om begeleiders te helpen bij het beter begrijpen en hierdoor het kunnen helpen van cliënten in een soortgelijke situatie. Het paramedische team wil bekijken of er ook cliënten ingezet kunnen worden op andere gebieden.
 
Voor nu is de ervaring van Marc en Sissi als zeer positief te noemen en zal gekeken worden om dit een vaste plek binnen WonenPlus te geven.